Trivsel vs. Mental nedslidning

Af Rasmus Borup Kristiansen

Af Rasmus Borup Kristiansen

Stresspanelet er for nyligt kommet med deres anbefaling nr. to og stresspanelet vil hive landets ledere tilbage på skolebænken. Landets ledere skal lære at forebygge og håndtere stress, lyder anbefalingen. En del af danskernes stressede hverdag kan tilskrives, at vores ledere ikke er klædt ordentligt på til at sikre et sundt miljø og forebygge mistrivsel på landets arbejdspladser. 

Klædt på til fremtiden
Hvordan er man så ordentligt klædt på? Et sted at starte er at interessere sig væsentlig mere for trivslen på arbejdspladsen. Jeg betragter det som et af de proaktive redskaber i værktøjskassen.

Al forskning viser, at medarbejdere der trives er langt mere effektive. De har et langt større overskud og ”you guessed right” langt sjældnere stress. Er vi som arbejdspladser og ledere kun interesseret i at kunne trække al kraft ud af vores medarbejdere? Gør vi nok for også at give noget tilbage? Give noget igen i forhold til at skabe de meningsfulde relationer og meningsfulde mål, der gør, at medarbejderen føler sig bibragt mere end blot at løse sine opgaver og modtage sin løn. Det mere, som gør, at medarbejderen har energi og lyst til at leve op til de krav, der bliver stillet. Møde kunderne med overskud. Have overskud til at påtage sig og lære nye opgaver osv.

Den gode case
Jeg vil anbefale at se indslaget fra TV- Avisen, hvor Ungdomscenteret Knudmosen har vendt en trist udvikling til en positiv historie. Kollegaerne har skulle lære hinanden at kende. Derfor går de på museum, styrketræner og spiller fodbold sammen. I arbejdstiden. Det handler om fællesskab. Om at gå på arbejde sammen. Alle har fået kortlagt deres kompetencer, så de arbejder med det, de er bedst til. Sidst men ikke mindst har de arbejdet med at finde et fælles mål – og en mening med arbejdet. I dag har de ansatte det godt, og der er ingen stresssygemeldinger.
https://www.dr.dk/tv/se/tv-avisen/tv-avisen-24/tv-avisen-2019-02-01?

Hvad kræver det så af os?
Man skal som med alt andet i verden investere for at få noget igen. Man bliver nødt til at investere i medarbejderne i en tid, hvor nødvendigheden for fastholdelse af medarbejdere og employerbranding er mere aktuelt og essentielt end nogensinde. En tid med stress og hertil følgende sygemeldinger. Mindre ungdomsårgange. Store senior årgange. Og 30-45 årige som stiller større krav om fleksibilitet til sin arbejdsplads. En investering fremtidens vindervirksomheder tør gøre. En investering vi ikke kommer udenom. Jeg er  spændt på at følge udviklingen og bidrage til den på min vej. Det kræver modige ledere at tænke nye tanker og sætte nye handlinger i spil.

Hvor langt er I? Og hvilke flotte tiltage har I oplevet? Jeg glæder mig til at læse og høre fra jer.

Rasmus Borup Kristiansen

 

“Man skal som med alt andet i verden investere for at få noget igen.”

Leave a Reply

Close Menu