Jeg ser dig.....

Af Rasmus Borup Kristiansen

Af Rasmus Borup Kristiansen

I Afrika, når to menneskers veje krydses, og de møder hinanden, siger de ikke “Hej” eller ”Goddag”, men de siger “Jeg ser dig”. Uanset din jobmæssige funktion er din fulde opmærksomhed den bedste gave, du kan give et andet menneske. Det er med til at skabe dybere og mere tillidsfulde relationer. ”Jeg ser dig” er at anerkende et menneske for sin egen værdi. Ethvert menneske har en værdi bare i at være – ingen bedømmelse – du skal bare trække vejret og være.

Hjernen vild med anerkendelse
Hvorfor er det interessant? Alle undersøgelser peger imod at mennesker, der anerkendes trives bedre i deres job. Positive følelser og positive erfaringer i samvær med andre udløser belønnende kemiske stoffer i hjernen, som vil øge udviklingsmulighederne. Samtidig viser undersøgelser, at vores hjerne, rent feed-forward mæssigt, er disponeret til at tune bedre ind på anerkendelse end kritik.  Min oplevelse er, at når man mødes med en anerkendende tilgang, så vokser selvværdet, og man får lyst til at deltage i fællesskabet, lære og udvikle sig. Spørgsmålet er nok nærmere; Hvem er det ikke interessant for?

Påvirker bundlinjen
Anerkendelsen kommer igennem sproget, og sproget er med til at forme den virkelig, vi lever i og forstår. I det, at have et fokus på sindets tætte forhold til sproget, ligger der i min verden et stort potentiale for at skabe trivsel og positive relationer i organisationer – både i afdelinger og på tværs af organisatoriske skel. På sigt giver det bundlinje. Gennem et anerkendende og positivt sprogbrug kan vi skabe opbyggende og ”sunde” fortællinger hos vores kollegaer og os selv. Det, der er godt i livet, er lige så reelt og autentisk som det, der er dårligt. Det gode fortjener derfor lige så stor opmærksomhed. ”Sunde” fortællinger om vores styrker gør os i stand til at leve disse tanker i mange andre situationer i vores arbejds- og privatliv. Det er med til at give et grundlæggende selvværd, en selvagtelse og en selvtillid, alle elementer vi behøver for at lykkes og trives.

Vær anerkendende!
Derfor ”ser jeg dig” og anerkender din væren og dine styrker. Derfor skal ”vi se” vores kollegaer og ikke mindst vores familie og venner.

Samtidig viser undersøgelser, at vores hjerne, rent feed-forward mæssigt, er disponeret til at tune bedre ind på anerkendelse end kritik.

Leave a Reply

Close Menu